Kompanitë që ofrojnë sisteme pagesash për bankat po zbulojne produktet që përdorin regjistra llogarie te shpërndara për të ulur kostot e transaksioneve ndërkufitare, ne mes shenjash se rregullat e rrepta kanë shtyrë huadhënësit më të vegjël për të ulur pjesëmarrjen e tyre në tregjet e monedhave.

Të martën, CLS Group me bazë në Nju Jork tha se klientët do të jenë në gjendje për të hyrë në një platformë të ardhshëm monedhë-tregtare përmes nje regjistri llogarish të shpërndarë. CLS vendos shumicën e transaksioneve valutore të botës.

Interesi në teknologjinë e regjistrave është rritur që nga paraqitja e Bitcoin dhe monedhave të tjera dixhitale, të cilat i përdorin regjistra të quajtur blockchains për të krijuar një sistem parash paralel që ekziston jashtë bankave.

Kompania e pagesave me bazë në San Francisco, Ripple Labs Inc., më parë e quajtur OpenCoin, të Premten tha se shtatë banka globale, duke përfshirë edhe Banken e Amerikës, Merrill Lynch dhe Banco Santander SA, janë duke u bashkuar në një rrjet të pagesave ndërbankare duke përdorur teknologjinë e saj te regjistrimit të të dhenave financiare.

Sistemet e pagesave konvencionale mbështeten në një autoritet qendror për të mbajtur gjurmët se cili ka dërguar para kujt; firmat marrëveshëse, të tilla si CLS, vendosen në mes të transaksioneve valutore kështu që asnjë palë nuk rrezikonë dërgimin e një monedhë dhe jo të marrë një tjetër në kthim.

Regjistrat kryesor te shpërndara ndahen midis të gjithë pjesëmarrësve, në kontrast me sistemet konvencionale, duke thjeshtëzuar shumë tregtinë. Sistemi Blockchains i përdorur nga Bitcoin dhe monedha të tjera dixhitale janë publike dhe universalisht të aksesueshme.

Bankat dhe firmat e tjera financiare janë duke kërkuar për të kapitalizuar në këtë ide, duke krijuar blockchains konfidenciale te kontrolluara privatisht për të ndjekur një grumbuj transaksionesh financiare, prej derivateve tek mallrat tregtare. Përkrahësit e kësaj teknologjie thonë se kjo gjithashtu mund të thjeshtojë dhe përshpejtojë pagesat e monedhave jashtë kufijve. Skeptikët thonë se sistemet për regjistrat e shpërndarë mund të përfundojnë duke kërkuar më shumë fuqi përpunimi dhe duke qenë më pak të sigurta.

 

Bankat janë duke kaluar një periudhë të vështirë dhe mund të shohin premisat e kosto-prerjes me sy gjithnjë e më dashamirës.

Politika monetare ultra te lirshme kanë pakësuar margjinat e tyre të biznesit, ndërkohë që rregulloret më të rrepta financiare e bëjnë më të shtrenjtë që ata të zgjerojnë bilancet e tyre. Kjo, sipas Bankës për Marrëveshje Ndërkombëtare, për herë të parë në 15 vjet ka çuar në një rënie të tregtisë globale valutore -nga $ 5.4 trillion në ditë, në vitin 2013 në $ 5.1 trillion në 2016. Pjesëmarrës të vegjël, të tillë si bankat lokale dhe fondet gardh “hedge funds”, janë duke u shkurtuar më shumë.

"Kostoja për drejtimin e operacioneve të mesme dhe të vogla është rritur për shkak të rregullave", tha David Puth, shef-ekzekutiv në CLS. Ai ka për qëllim për të fituar pjesë të tregut duke balancuar disa nga këto shpenzime.

Ndërkohë që regjistrat e shpërndara momentalisht mezi janë duke testuar ujërat, ata mund të përfundojnë duke paraqitur një kërcënim për infrastrukturën e tanishme të mesazheve, të menaxhuar nga Shoqata Botërore Ndërbankare e Telekomunikacionit Financiare, ose Swift.

Një shoqëri kooperative në pronësi te bankave, Swifti kohët e fundit ka qenë nën më shumë shqyrtim pasi u infiltrua nga hajdutë në të paktën tri raste. Swift thotë se sulmet ishin si rezultat i dobësive në sigurinë e përdoruesit, e jo në rrjetin e saj qëndrorë të mesazheve, por megjithatë ka premtuar që të përmirësojë sigurinë.

Natasha de Terán, një zëdhënëse e kooperativës, tha Swift "e njeh potencialin e rëndësishëm të blockchain dhe teknologjive të regjistrave te shpërndarë" dhe po eksploron përdorimin e saj, por ajo shtoi, "Teknologjia ka ende nevojë për tu maturuar."

Swift po ashtu është pjesë e Hyperledger (hiper-regjistra financiarë), një projekt open-source që përfshin disa banka dhe kompani teknologjie. CLS është duke përdorur sistemin Hyperledger për platformën e saj të re.

"Është koha që bankat të shtyjnë përpara, të lëvizin nga diskutimet rreth përfitimeve të mundshme të blockchain tek bërja realitet e tyre," tha Julio Faura, kreu i kërkimit dhe zhvillimit në Banco Santander.

Add a comment

Dollari shkëputi një rrjedhe humbjesh tre-ditore kundër Jen-it te Enjten ku investitorë priten qe bankat qendrore në SH.B.A. dhe Japoni të qëndronin në devijimin e shtigjeve politike-monetare, kur ata mbajnë takimet e tyre politike të njëkohshme në fund të këtij muaji.

Në New York tek tregu i pasdites, Dollari u rrit 0.8% kundrejt Jen-it duke arritur tek 102.545 per një Dollar. Fitimet kundrejt monedhës japoneze ndihmuan per të shtyrë Indeksin e Dollarit te WSJ (Wall Street Journal), i cili mat monedhën e SH.B.A.-se kundrejt 16 të tjerëve, me 0.3% në 86.13.

Takimet që vijnë nga Rezerva Federale dhe Banka e Japonisë janë planifikuar të mbahen në të njëjtën ditë-nga 21 shtator deri në 22, duke i bërë shumë tregtarë të monedhës nervoz. Dollari është rimëkëmbur kundrejt Jen-it që nga mesi i Gushtit, pasi kishte rënë poshtë 100, një nivel të parë me perpara ne fund te vitit 2013.

"Përkundër pritjeve beninje te Fed-it, ajo ende duket pak shumë e ngadalte", thotë Mazen Issa, strateg i lartë i kembimit valutor tek TD Securities SHBA, duke shtuar se "është e arsyeshme që të supozojmë se ata do të përpiqen të implementojne një rritje të normës këtë vit. "

Një studim i ekonomistëve  nga Wall Street Journal në ditët e fundit gjeti se vetëm 13.1% e tyre presin që FED të rrisi normat në mbledhjen e tij  me 20-21 shtator, ndërkohë që 73.8% thanë se hartuesit e politikave do të presin deri në mbledhjen e tyre të Dhjetorit.

Më parë ne diten e Enjte, Departamenti i Punës njoftoi se numri i amerikanëve që aplikojnë për herë të parë për përfitimet e papunësisë pesoi një rënie të lehtë me 4000, gjatë javës qe përfundoi me 3 shtator, për një shifer sezonale te rregulluar prej 259,000. Ekonomistët e anketuar nga The Wall Street Journal priten qe te jene 265,000 kërkesa të tilla te reja.

 

"Duke patur parasysh tonin negative të kësaj jave, kjo nuk është për t'u habitur qe edhe për një numër pozitiv kerkesash per benefitat e papunësise te mos te kete ndonjë ndikim të vërtetë në pikepamjen mbi Fed," tha Omer Esiner, analist kryesor i tregut në Commonwealth Foreign Exchange Inc.

Ne fillim të kësaj jave, një raport çuditërisht i dobët në sektorin e shërbimeve të SHBA-se ka dobësuar perspektivën për një rritje të normës nga Fed-i në Shtator. Ajo gjithashtu u pasua nga një seri të dhënash të buta javën e kaluar që tregon ftohje në rritjen e vendeve të punës në gusht si dhe një tërheqje të papritur në indeksin e aktivitetit të prodhimit mujore ISM.

Në mesin e monedhave të tjera kryesore, Dollari fitoi kundër Sterlines Britanike, Dollarit Australian dhe Dollarit te Zelandës së Re, por është dobësuar me 0.1% ndaj euros në $ 1,1253.

Fillimisht, Euro kishte lëvizur më larte në $ 1,1328, ku Banka Qendrore Evropiane nuk ka shtyre më tutje programin e saj të aset-blerjes përtej Marsit 2017, sic e kishin pritur disa investitorë. Por monedha shkurtoj disa nga fitimet kundrejt dollarit pasi Presidenti i ECB (BQE) Mario Draghi la derën hapur për nje stimul shtesë nëse është e nevojshme.

Në të ardhmen e afërt, Dollari pritet të vazhdojë të jetë tregti varg-detyruar (range-bound) ku FED mbetet e vetmja bankë e madhe qendrore që ka prirje drejt shtrëngimit të politikës, ndërsa një rritje e afërt e normave duket e pamundur për shkak të të dhënave të buta ekonomike në SH.B.A.

"Unë nuk mendoj se ne menyre te pergjegjshme do të kapercejme vargun deri sa të kemi një zhvillim që rrit shanset për një rritje të normës," tha z Esiner.

Add a comment

Tre javë pas votimit Brexit, një konsensus po del se vendimi i Mbretërisë së Bashkuar për të lënë Bashkimin Evropian ishte kryesisht një revoltë kundër globalizimit nga votuesit te "lënë pas dore" duke regjistruar zemërimin e tyre për emigracionin e tepërt, të cilën ata e fajësuan për uljen e meposhtme te pagave dhe vendosjen e presionit mbi shërbimet publike.

Ka shumë prova për të përforcuar këtë tezë. Sipas Profesor Matthew Goodwin të Universitetit te Kent-it, mbështetja për Brexit ishte e fortë në zona që kane tendence të jenë më të pafavorizuarat ekonomikisht dhe ku nivelet mesatare të arsimit janë të ulëta.

Por kjo narrative "lënë pas dore" vështirë se tregon të gjithë historinë. Nuk shpjegon se pse 75% e elektorateve te mbajtur nga Konservatoret votuan për Brexit, apo gati gjysma e deputetëve konservatore, ose 58% të votuesve Konservatore. As nuk shpjegojnë se pse mbështetja për Brexit priret të jetë më e larte në zonat ku emigracionit ishte më i ulët ose më e lartë në rradhet e pensionistëve, ndërsa votuesit e rinj të cilët janë më të ekspozuar ndaj globalizimit mbështesin qëndrimin në BE.

Në mënyrë të qartë, aty kishte mbështetje të fortë për Brexit nga shumë të cilët ishin relativisht mirë ekonomikisht të. Një rast i tillë vështrohet në disa lagje të qytetit të Londrës.

Pak kilometra katrorë në botë mund të kenë përfituar më shumë nga globalizimi. Nuk ka të dhëna se si punëtorë ne industrinë e shërbimeve financiare kanë votuar. Por, ndërkohë që shumë prej institucioneve të mëdha financiare adoptuan zyrtarisht një pozitë pro-BE, ne një menyre anekdotale duket se ka pasur mbështetje të fortë për Brexit në tregje të caktuara, në veçanti fondet gardh (hedge funds), menaxhim te aseteve gjithashtu sigurimet dhe tregjet e brendshme- përqendruar tek kapitali.

Një bankier kryesor llogarit se deri në 40% të pjesëmarrësve në çdo takim ku mori pjesë këtë vit ishin Brexiters entuziastë.

Ndoshta kjo nuk është kaq e habitshme. Vala në rritje e çmimeve të aseteve gjatë 30 viteve të fundit mund të ketë ngritur të gjitha anijet, por kjo nuk ka ngritur të gjithë në mënyrë të barabartë. Globalizimi-dhe në veçanti transformimi i qytetit në qendrën financiare të Evropës si rezultat i krijimit të tregut të perbashket dhe euros-solli një revolucion në Qytet (zona financiare e Londres), në të cilin shumë nga elita e vjetër e qytetit me të vërtetë e gjetën veten "të ngelur mbrapa".

Deri sa filloi me zell Europianizimi i Londrës në vitet 1990, biznesi kryesor i Qytetit ishte per ngritjen e kapitalit për firmat britanike nga firma britanike per institucionet britanike dhe familjet e pasura.

Ky “qytet” i vjetër ende ekziston dhe luan një rol të rëndësishëm në ekonominë e Mbretërisë së Bashkuar. Por sot, biznesi kryesor i qytetit është për të rritur kapitalin për firmat evropiane në tregun pan-evropian të kapitalit dhe një treg të gjerë pan-evropiane te obligacioneve te dominuar nga euro që mezi ka ekzistuar 15 vite më parë, duke i siguruar të gjitha derivatet komplekse të bazuar në produktet që janë thelbësore për funksionimin e tregtisë së globalizuar.

Ofruesit e këtij kapitali tani janë globale dhe aftësitë e nevojshme për të arritur pikat me të lartë në këto tregje janë shumë të ndryshme se sa 30 vite më parë. Një karrierë e suksesshme ne Qytet sot varet në aftësinë për të krijuar marrëdhënie me një klasë të re teknokratike të drejtuesve evropianë, dhe jo per disa qindra familje të Mbretërisë së Bashkuar

Njohuri ne gjuhen e lashte latine dhe greke nga një universitet i lartë britanik është më pak e dobishme se rrjedhshmëri në një gjysmë duzinë gjuhësh moderne europiane ose një diplomë të avancuar në ekonomi apo matematikë. Fuqia është zhvendosur në një elitë të re. Vetëm një nga gjashtë bankat më të mëdha të Mbretërisë së Bashkuar, HSBC, tani ka një shef ekzekutiv te lindur ne Britani.

Shumë Brexiters nga Qyteti këmbëngulin se janë të motivuar nga dëshira për të ri-marrë përsëri kontrollin e Mbretërisë së Bashkuar nga një burokraci ndërhyrëse e Brukselit. Por forca e mbështetjes per Brexit në tregjet tradicionale të kapitalit te brendshme tregon edhe për një dëshirë nga ana e elitës së vjetër te qytetit për të marrë përsëri kontrollin nga elita e re, dhe per të rikthyer ndikimin politik të kapitalit vendas mbi institucionet britanike.

Në këtë, ata paraqiten të kenë mbështetje të gjerë në vend jashtë Londrës. Në këtë drejtim, Brexit mund të shihet jo aq shumë si një revolucion, por një kundërrevolucion.

Sigurisht, referendumi duket se ka katapultuar armiqësine ndaj qytetit në qendër të debatit politik. Fillimisht e artikuluar nga Brexiters kryesorë të tille si Boris Johnson dhe Michael Gove, formoi piken kryesore te fjalimit të fushatës per udhëheqjen e kryeministres te re Theresa May-it të hënën, në të cilën ajo vurin ne synim pagat e tepruarara te bordeve te drejtoreve, qeverisjes së dobët të korporatave dhe marrjen e kompaniveve britanike nga ata të huaja.

Se si kjo agjende mund të implementohet dhe ku mund të çojë është ende e paqartë. Jashtë kufijve të rregullave të BE-së, megjithatë, një qeveri Britanike do të ketë hapësirë ​​shumë më të madhe për të ndjekur politika më nacionaliste, veçanërisht në lidhje me aneksimin e kompanive vendase nga ato te huaja.

Ekziston një ironi për këtë: Cfare pjesa me e madhe e qytetit kishte frikë në lidhje me Brexit ishte se BE-ja hakmarrëse mund të vëndosë pengesa rregullatore për biznese në Londër. Megjithatë, këto frika gjithnjë e më teper duken te ekzagjeruara.

Ekziston një rritje pranimi nga të dy anët e kanalit anglez se Qyteti do të mbetet qendra financiare e Europës edhe pas Brexit se edhe në qoftë se BE-ja mohon firmat te bazuar ne UK te drejten e “passporting” (sherbim ku firmat europiane mund te operojne kudo ne Europe) ose refuzon të lejojë ata që të perfitojne nga tregjet te dominuara në euro, humbja e biznesit dhe punës në BE do të jetë e vogël. Në vend të kësaj, rreziku më I madhe politike për Qytetin pas-Brexit mund të vijë nga vetë të Mbretëria e Bashkuar.

Add a comment

Dergoni para ne llogari bankare ne te gjitha zyrat AK-Invest MoneyGram.

Sherbimi me i fundit qe MoneyGram dhe AK-Invest ofrojne per klientet e tij eshte "Deposite ne LLogari". Ky eshte nje sherbim i cili ofrohet ekskluzivisht nga rrjeti i agjencive MoneyGram dhe AK-Invest per klientet ne Shqiperi. Nje sherbim i ri, i shpejte dhe i besueshem i cili lehteson dergesat drejt shteteve: Itali, France, Spanje, Gjermani, Mbreteri e Bashkuar, Rumani, Belgjike, Bullgari, Danimarke, Greqi, Hollande dhe Suedi. 

Paraqituni ne secilen prej pikave AK-Invest MoneyGram ne mbare territorin e Shqiperise dhe plotesoni:

Emrin

Mbiemrin

Emrin e Bankes

IBAN

Kodi BIC

Dhe parate do kalojne direkt ne llogarine bankare te te afermeve tuaj.

Add a comment