Lajme dhe Informacione

Rritja e Ekonomisë Botërore

Fondi Monetar Ndërkombëtar vlerëson se shtatë ekonomitë më të mëdha në botë - SHBA, Kina, Gjermania, Japonia, Franca, Mbretëria e Bashkuar dhe India - u rritën më shumë se 1.5% në 2017. Ky lloj sinkronizmi është e pazakontë dhe mund të shtyjë ekonominë botërore për një rritje më të madhe në vitin 2018.

Kjo mund të tingëllojë e habitshme, sepse ka kaluar gati një dekadë që kur ekonomia botërore filloi të rritet përsëri pas krizës globale financiare.

Por, në vend që të dilte jashtë ose të hidhej poshtë nga forcat e proteksionizmit dhe nacionalizmit, ashtu si shumë kishin frikë një vit më parë, ekonomitë në mbarë botën u forcuan në vitin 2017 dhe duket se janë gati të forcohen edhe pak më tej.

Të dhënat ekonomike për 2018 tashmë tregojnë disa nga ato forca. Treguesit e JPMorgan Chase dhe IHS Markit për blerjet globale të këtij muaji ishin më të forta që ka qenë në gati shtatë vjet.

Vlerësimet e prodhimit zyrtar industrial janë gjithashtu pranë niveleve të tyre më të fuqishme që nga fillimi i vitit 2011, duke treguar një ekonomi globale që po merr një erë të dytë.

"Prodhimi global po lulëzon", thotë David Hensley, drejtor i Koordinimit Ekonomik Global në JPMorgan. "Përshpejtimi në prodhim ka qenë shumë i gjerë në bazë të rajonit dhe sektorit, të mundësuar nga fitime mbresëlënëse në shitjet globale me pakicë dhe shpenzimet kapitale".