fbpx

Lajme dhe Informacione

Euro dhe Jeni, Dy Tregime të Ndryshme Të Normave Negative

Japonia dhe eurozona ndajnë norma negative të interesit dhe rritje më të fortë ekonomike, por monedhat e tyre po shkojnë në drejtime të ndryshme.

Kjo do të thotë se parashikimi i normave të interesit të tregut do të rritet më shpejt në eurozonë sesa në Japoni, një faktor që ka gjasa të vazhdojë t’i ndajë monedhat e tyre, thonë analistët. Në vitin e kaluar, euro është rritur me 14% kundrejt dollarit, ndërsa jeni është rritur me më pak se 2%.

Pesha specifike e Jenit në shportën e monedhave të tregtisë ndërkombtare ka rënë. Një monedhë më e fortë ushqehet përmes tregjeve më të gjera dhe ekonomisë, shpesh duke ulur eksportet, duke tërhequr tregjet e kapitalit dhe duke ulur presionin inflacionist. Për shembull, aksionet evropiane i kanë sfiduar ato në Japoni dhe SHBA, pjesërisht për shkak të shqetësimit të efektit të një euroje më të fortë se eksportuesit vendas.

Këtë javë, si Banka Qendrore Evropiane ashtu dhe Banka e Japonisë kanë takime që me gjasë do të japin shenja mbi politikën e normës së interesit që do të lëvizë monedhat e tyre.

"Ajo që është e qartë është se pritja për normalizimin po i jep euros rritje, dhe kjo është pjesë e asaj që lëviz monedhën", tha Andreas Koenig, kreu i këmbimit valutor në Amundi, menaxher i madh i aseteve në Evropë. Banka e Japonisë është "e lumtur që të jetë në fund të listës së bankave qendrore që marrin pjesë në process normalizimi", tha ai.

Si BQE ashtu edhe BEJ kanë reduktuar tashmë madhësinë e blerjeve mujore të obligacioneve, por as nuk kanë ngritur ende normat e tyre të interesit nga territori negativ.

Investitorët mendojnë se kjo do të ndodhë së pari në eurozonë.