Lajme dhe Informacione

Rritja e Ekonomisë Botërore

Fondi Monetar Ndërkombëtar vlerëson se shtatë ekonomitë më të mëdha në botë - SHBA, Kina, Gjermania, Japonia, Franca, Mbretëria e Bashkuar dhe India - u rritën më shumë se 1.5% në 2017. Ky lloj sinkronizmi është e pazakontë dhe mund të shtyjë ekonominë botërore për një rritje më të madhe në vitin 2018.

Kjo mund të tingëllojë e habitshme, sepse ka kaluar gati një dekadë që kur ekonomia botërore filloi të rritet përsëri pas krizës globale financiare.

Por, në vend që të dilte jashtë ose të hidhej poshtë nga forcat e proteksionizmit dhe nacionalizmit, ashtu si shumë kishin frikë një vit më parë, ekonomitë në mbarë botën u forcuan në vitin 2017 dhe duket se janë gati të forcohen edhe pak më tej.

Të dhënat ekonomike për 2018 tashmë tregojnë disa nga ato forca. Treguesit e JPMorgan Chase dhe IHS Markit për blerjet globale të këtij muaji ishin më të forta që ka qenë në gati shtatë vjet.

Vlerësimet e prodhimit zyrtar industrial janë gjithashtu pranë niveleve të tyre më të fuqishme që nga fillimi i vitit 2011, duke treguar një ekonomi globale që po merr një erë të dytë.

"Prodhimi global po lulëzon", thotë David Hensley, drejtor i Koordinimit Ekonomik Global në JPMorgan. "Përshpejtimi në prodhim ka qenë shumë i gjerë në bazë të rajonit dhe sektorit, të mundësuar nga fitime mbresëlënëse në shitjet globale me pakicë dhe shpenzimet kapitale".

Add a comment

Euro dhe Jeni, Dy Tregime të Ndryshme Të Normave Negative

Japonia dhe eurozona ndajnë norma negative të interesit dhe rritje më të fortë ekonomike, por monedhat e tyre po shkojnë në drejtime të ndryshme.

Kjo do të thotë se parashikimi i normave të interesit të tregut do të rritet më shpejt në eurozonë sesa në Japoni, një faktor që ka gjasa të vazhdojë t’i ndajë monedhat e tyre, thonë analistët. Në vitin e kaluar, euro është rritur me 14% kundrejt dollarit, ndërsa jeni është rritur me më pak se 2%.

Pesha specifike e Jenit në shportën e monedhave të tregtisë ndërkombtare ka rënë. Një monedhë më e fortë ushqehet përmes tregjeve më të gjera dhe ekonomisë, shpesh duke ulur eksportet, duke tërhequr tregjet e kapitalit dhe duke ulur presionin inflacionist. Për shembull, aksionet evropiane i kanë sfiduar ato në Japoni dhe SHBA, pjesërisht për shkak të shqetësimit të efektit të një euroje më të fortë se eksportuesit vendas.

Këtë javë, si Banka Qendrore Evropiane ashtu dhe Banka e Japonisë kanë takime që me gjasë do të japin shenja mbi politikën e normës së interesit që do të lëvizë monedhat e tyre.

"Ajo që është e qartë është se pritja për normalizimin po i jep euros rritje, dhe kjo është pjesë e asaj që lëviz monedhën", tha Andreas Koenig, kreu i këmbimit valutor në Amundi, menaxher i madh i aseteve në Evropë. Banka e Japonisë është "e lumtur që të jetë në fund të listës së bankave qendrore që marrin pjesë në process normalizimi", tha ai.

Si BQE ashtu edhe BEJ kanë reduktuar tashmë madhësinë e blerjeve mujore të obligacioneve, por as nuk kanë ngritur ende normat e tyre të interesit nga territori negativ.

Investitorët mendojnë se kjo do të ndodhë së pari në eurozonë.

Add a comment

Dollari amerikan u rrit pasi Apple njofton riatdhesimin

Indeksi Dollar i Wall Street Journal u rrit 0.3% në 84.71, kërcimi më i madh për valutë që nga 20 Nëntori

Dollari amerikan u ngrit të mërkurën pasi Apple Inc. tha se do të riatdhesojë fitimet nga jashtë, duke sinjalizuar një burim thelbësor të kërkesës për monedhën. Indeksi Dollar i Wall Street Journal, i cili mat monedhën kundër një sërë të tjerësh, u rrit 0.3% deri në 84.71.

Ky ishte kërcimi më i madh për monedhën që nga 20 nëntori. Dollari u rrit 0.6% kundrejt euros, fitimi më i madh që nga 26 tetori. Apple tha se do të bënte një pagesë tatimore prej 38 miliardë dollarësh për të riatdhesuar fondet e huaja jashtë shtetit dhe për të rritur shpenzimet e saj në SHBA.

Kompania tha se masa ishte rezultat i ndryshimeve të fundit në ligjin e taksave amerikane, sipas të cilit kompanitë mund të paguajnë një takes një-herëshe prej15.5% të ardhurat jashtë shtetit.

Lajmi ndihmoi në nxitjen e fitimeve në dollarë, të cilat pas fillimit të vitit me një rënie prej 2.1% kundrejt euros, duhej për një "tubim lehtësimi", tha Mazen Issa, një strateg në TD Securities.

Edhe me Rezervën Federale duke sinjalizuar synimin e saj për të rritur normat e interesit tri herë këtë vit, vendimi i Apple për të riatdhesuar fitimet nuk ka gjasa të çojë në një përmbysje të prirjes më të gjatë të dobësimit të dollarit, pasi një zgjerim i sinkronizuar global është duke udhëhequr monedhat e tjera që nuk janë sa më gjatë në rikuperimet e tyre, për të protestuar në raport me dollarin, tha Issa. "Ajo që është e mirë për SHBA është e mirë për pjesën tjetër të botës", tha ai. Performanca e dollarit "nuk është më vetëm për Fedin".

Dollari u forcua gjithashtu kundrejt euros nga shqetësimet e disa zyrtarëve të Bankës Qendrore Evropiane që fiton në monedhën e bashkuar mund ta bëjë më të vështirë për politikëbërësit në rajon që të arrijnë objektivin e tyre të inflacionit.

Monedhat më të forta shpesh ushtrojnë presion në rënie ndaj inflacionit duke rritur fuqinë blerëse të një monedhe, e cila mund të zvogëlojë çmimin e importeve. Një rritje e shpejtë e euros mund të çojë investitorët që të bastin në vonesat në ecjen e BQE-së nga stimulimi monetar. Normat e larta të interesit zakonisht tërheqin investitorë që kërkojnë të japin të ardhura në një monedhë.

Add a comment

Nuk është një vit i lumtur për investitorët e dollarit

Monedha e Shteteve të Bashkuara ka filluar 2018 duke rënë në një nivel të ulët trevjeçar të matur nga indeksi i dollarit të ICE dhe po vë një ulje të mirë në tubimin e saj të madh të viteve 2014-15. Dobësia e dollarit ka pasoja për vende të tjera për bankat dhe tregjet qendrore - por nuk është domosdoshmërisht diçka që duhet frikë. Masa e dollarit për muajin janar është e gjerë, duke rënë kundrejt euros, jen dhe juan mes tjerash. Duke marrë 2017 dhe 2018 së bashku, fituesi i madh është euro, 16.5% dhe tani afër 1.23 dollarë, më i larti që nga fundi i vitit 2014. Edhe Paundi është bashkuar dhe është në një votim pas Brexit afër 1,38 $.

Stacket e dollarit prej $ 1 lëvizin përmes një makine në Zyrën Amerikane të Gdhendjes dhe Shtypjes në Uashington. Në pamje të parë, masa duket e çuditshme: Rezerva Federale po rrit normat dhe rritja e SHBA potencialisht po nxitet nga shkurtimet e taksave. Investitorët marrin rendiment më të lartë për mbajtjen e obligacioneve amerikane sesa ato të kolegëve të tregut të zhvilluar. Kjo mund të sugjerojë mbështetje për dollarin.

Çelësi, megjithatë, është se rritja ka shkuar globale. Përmirësimi i të ardhurave të eurozonës dhe i tregjeve në zhvillim po nxit një rivlerësim të politikës monetare jashtë SHBA-ve: bankat e tjera qendrore ende nuk kanë hyrë në rrugën e politikës të vendosur nga Fed. Megjithatë, ka sfida. Euro më i lartë po peshon përsëri në stoqet evropiane: në kushtet e monedhës vendase, Euro Stoxx është 3.4%, duke e ulur S & P 500, me 4.2%. Por në terma të dollarit, Evropa është më mirë se ajo; efekti i monedhës është i rëndësishëm.

Më gjerësisht, ndërsa euro u ngjit në rreth 1.20 dollarë nga 1.04 dollarë në fillim të vitit të kaluar, Banka Qendrore Evropiane bëri një zhurmë të madhe, duke paralajmëruar se mund të peshonte rritjen dhe inflacionin.

Forca e rimëkëmbur e euros përsëri mund të ngrejë shqetësime ndërkohë që BQE lëviz për të dalë nga politika shumë e lirshme. Por ka faktorë të kompensimit. Së pari, gjerësia e rënies së dollarit kundrejt shumë monedhave nënkupton se vlera tregtare e lehtësuar e euros nuk është e shtrenjtë. Së dyti, vlerësimi i euros në vitin e kaluar duket se ka bërë pak dëm për rritjen. Dhe së treti, vetë BQE mendon se zvarritja e ekonomisë së eurozonës po zvogëlohet: kushtet e politikave të periudhës së krizës nuk duken më të justifikuara. Për më tepër, një dollar më i dobët është përgjithësisht një lajm i mirë për tregjet në zhvillim, ku vepron si një përshpejtues financiar, duke inkurajuar rrjedhat e investimeve. Kjo e rrit sfondin e rritjes botërore, dhe nga ana e Evropës, falë tregtisë. Dhe kjo, në fund të fundit, është rëndësia e vërtetë e rënies së dollarit: sugjeron se pikëpamja më e shkëlqyer jashtë SHBA është ende një bast i mirë, për investitorët dhe bankat qendrore.

Add a comment

Moneygram dhe sistemi XRP,për transferta ndërkombëtare më te shpejta

Tregu global i transfertave është një biznes i madh. Në vitin 2016, janë dërguar rreth 600 miliardë dollarë transferta në ndihmë dhe në mbështetje te anëtarëve të familjes ose për të zgjidhur transaksionet me partnerët e biznesit. Kompanitë e transferimit të parave i mundesojne njerëzeve të dërgojnë dhe te marrin para nga te afermit e tyre.

Për fat të keq, modeli i tanishëm kërkon që kompanitë e transferimit të parave të përdorin parafinancim te llogarive ne tere globin per te pasur likuiditet. Procesi qe i bën pagesat të kushtueshme, të ngadalta, dhe me dhimbje koke si për kompanitë ashtu dhe klientët e tyre.

Për tu mundesuar klientëve te tyre të dërgojnë dhe të kryejnë transferime te parase më të shpejta dhe më të lira, MoneyGram - një nga kompanitë më të mëdha të transferimit të parave në botë - do të përdorë XRP në flukset e tyre të pagesave.

Përdorimi i XRP lejon që MoneyGram të zgjidhë çështjen e vjetër të likuiditetit me të cilën përballen më shumë institucionet financiare, duke kursyer kohë dhe para. Përveç kësaj, klientët do të kenë aftësinë për të dërguar fonde në kohë reale, me transparencë dhe siguri.

XRP, burim i ndihmës xRapid për likuiditet në kërkesë.

MoneyGram do të përdorë XRP, pasurinë dixhitale të XRP Ledger, në fluksin e pagesave, nëpërmjet xRapid, të Ripple.

Add a comment

Vitin e kaluar, euro ka sfiduar ligjet gravitacionale të tregjeve globale.

Monedha e vetme është rritur kundrejt dollarit amerikan, edhe pse perfitimet gjermane kanë rënë në nivele të ulëta kundrejt kolegëve të tyre amerikanë. Kjo zakonisht nuk ndodh.

Hendeku midis perfitimeve të bonove afatshkurtra të dy vendeve është një nga treguesit më të njohur për kursin e këmbimit midis monedhave të tyre. Nderkohë që rendimenti rritet në një rajon, investitorët lëvizin paratë e tyre atje për të kapur kthime më të larta, duke rritur vlerën e monedhës vendase. Por euroja i ka rezistuar asaj marrëdhënie. Të martën, hendeku midis SHBA dhe të ardhurave dy-vjeçare gjermane arriti në 2.58 pikë përqindjeje. Kjo përhapje ka qenë më e gjerë vetëm në verën e vitit 1999, dhe atëherë vetëm për disa ditë. Pavarësisht kësaj, euro ishte një nga monedhat me performancat më të mira në botë vitin e kaluar, duke mbledhur 14% kundrejt dollarit. Ajo filloi këtë vit në rreth 1.20 dollarë, një nivel tre-vjeçar dhe spekullatorët janë më skeptik në lidhje me monedhën se kurrë më parë, sipas të dhënave të U.S Commodity Futures Trading Commision Data...

Add a comment
  • 1
  • 2